Amira’s frisse blik op BIM

In de wereld van vastgoedontwikkeling en bouwmanagement spelen technologie en databeheer een steeds belangrijker wordende rol. Amira, die sinds mei werkzaam is bij HOP en de BIM-practice, deelt haar ervaringen en inzichten als Junior Projectleider Vastgoed en BIM-Coördinator. Met een achtergrond in Bouwkunde en eerdere ervaring als duurzaamheidsadviseur, biedt Amira een frisse blik op de impact van BIM en vastgoeddata in de sector.

Achtergrond en Motivatie

Amira heeft een solide basis in de bouwsector, waar ze haar kennis en expertise heeft ontwikkeld. Met een focus op duurzaamheid en energielabels heeft ze al veel bijgedragen aan projecten. Haar overstap naar de rol van BIM-coördinator kwam voort uit de groeiende vraag naar betere databeheersystemen in vastgoedontwikkeling.

Hoe ben je in de rol van BIM-coördinator terechtgekomen?

Amira legt uit: “Ik begon als assistent vastgoedontwikkeling en merkte al snel dat er behoefte was aan BIM-coördinatie vanuit de BIM-practice en de markt. Hoewel ik aanvankelijk onbekend was met de rol, heb ik me snel ingelezen en de benodigde vaardigheden eigen gemaakt. Nu werk ik bij meerdere opdrachtgevers als BIM-coördinator.”

Uitdagingen en Kansen van Vastgoeddata

De vastgoedsector staat voor diverse uitdagingen als het gaat om databeheer. Amira deelt haar inzichten over hoe vastgoeddata zowel uitdagingen als kansen biedt.

Wat zijn volgens jou de grootste uitdagingen en kansen die vastgoeddata biedt voor de sector?

“Een van de grootste uitdagingen is dat vastgoeddata vaak niet goed op orde is. Gegevens kunnen verspreid zijn over verschillende locaties, zijn soms onbekend of worden niet bewaard. Wanneer de data goed georganiseerd is, kan dit echter leiden tot aanzienlijke besparingen in tijd, geld en middelen. Met BIM is het doel om data effectief te beheren, zodat je precies kunt zien waar wat is en wanneer onderhoud of reparaties nodig zijn,” legt Amira uit.
Ze voegt eraan toe dat het ontbreken van een as-built model een gemiste kans is. “Een as-built model toont precies wat er tijdens de bouw is veranderd, en kan dienen als een waardevolle database voor de toekomst,” zegt ze.

Rol als BIM-Coördinator

Als BIM-coördinator speelt Amira een cruciale rol in het waarborgen van de kwaliteit van het bouwproces.

Kun je ons in het kort uitleggen wat jouw rol als BIM-coördinator inhoudt bij de verschillende projecten waar je aan werkt?

“Mijn rol houdt in dat ik ervoor zorg dat er duidelijke afspraken worden gemaakt voordat de werkzaamheden beginnen. Zodra die afspraken zijn vastgelegd, houd ik toezicht op de voortgang en controleer ik of alles volgens de gemaakte afspraken verloopt. Dit omvat het controleren van 3D-modellen en het signaleren van eventuele onjuistheden,” verklaart ze.

Wat zijn de belangrijkste taken en verantwoordelijkheden binnen het KOMPAS-project ‘Data van Project naar Beheer’?

Amira legt uit dat haar verantwoordelijkheden als projectleider onder andere inhouden dat het project soepel verloopt en dat de scope wordt nageleefd. “Het belangrijkste doel is het verbeteren van de datakwaliteit,” voegt ze eraan toe.

Impact van BIM en Vastgoeddata

De integratie van BIM en vastgoeddata heeft aanzienlijke voordelen voor de efficiëntie van projecten.

Welke impact heeft het werken met BIM en vastgoeddata op de projecten waar je aan werkt?

“Door BIM en vastgoeddata krijgen projecten meer structuur en houvast, wat leidt tot snellere en efficiëntere uitvoering van taken. Dit is voordelig voor alle betrokken partijen,” zegt Amira.

Hoe draagt jouw werk bij aan een betere samenwerking tussen verschillende partijen binnen een bouwproject?

“Met BIM-modellen kunnen aannemers 4D-planningen maken, wat het proces voor de opdrachtgever versnelt. Daarnaast is het voor het bouwteam helder wat er waar uitgevoerd moet worden. Dit bevordert de samenwerking,” legt ze uit.

Toekomstverwachtingen

De toekomst van BIM en vastgoeddata ziet er veelbelovend uit, volgens Amira.

Hoe zie je de toekomst van BIM en vastgoeddata binnen de sector?

“De toekomst van BIM is rooskleurig. Er is een toenemende vraag en kennis in de markt over de waarde van het ontwikkelen met BIM. Aannemers en architecten maken er al steeds meer gebruik van. De volgende stap ligt bij de opdrachtgevers. Als we allemaal samenwerken, kunnen we streven naar een situatie waarin alle gebouwen in 3D beschikbaar zijn, wat het onderhoud en de reparaties aanzienlijk vergemakkelijkt,” zegt ze.

Welke nieuwe vaardigheden of kennis zijn volgens jou belangrijk voor BIM-coördinatoren in de toekomst?

Amira benadrukt het belang van flexibiliteit en het kunnen schakelen tussen verschillende taken. “Je moet niet alleen de contractuele afspraken kunnen lezen, maar ook interesse hebben in de bouwkundige aspecten en de digitale vertaling hiervan. Het geloven in de potentie van BIM is cruciaal,” stelt ze.